La doar câteva săptămâni distanță de Paște, românii își pregătesc din timp listele cu toate cumpărăturile necesare pentru masa de sărbătoare. Mulți dintre aceștia achiziționează cozonaci, fel de fel de produse de panificație sau chiar cele de tip panettone, iar magazinele pun la dispoziție tot soiul de sortimente. Cu toate acestea, deși estetic și din punct de vedere al gustului, aceste produse sunt pe placul celor mai mulți, acestea conțin aditivi alimentari.
InfoCons – Protecția Consumatorilor a realizat un studiu în baza informațiilor regăsite pe etichetele produselor tip panettone identificate a nivel național, cu ocazia sărbătorilor. În acest sens, au fost analizate 11 produse de cozonaci tip panettone de la mai mulți producători și distribuitori, cu lanțuri de magazine și în județul Sălaj, precum: Lidl Discount SRL – Panettone Delux / Panettone Classic Favorina sau Kaufland Romania SCS – Panettone Classic Winter Edition.
Niciun produs fără aditivi
Potrivit InfoCons, toate produsele analizate au în compoziția lor E-uri (aditivi alimentari). De asemenea, numărul de astfel de aditivi variază între unu și până la șapte: 9,1% dintre produse au în compoziție șapte E-uri, tot atâtea au șase, respectiv un număr de trei aditivi, iar 72,2% din produsele analizate au în componența lor câte un astfel de aditiv alimentar. În cazul lanțurilor de magazine, prezente și în Sălaj, mărcile de cozonaci de tip panettone au în componența lor câte un singur aditiv alimentar, potrivit InfoCons.
Dintre aditivii întâlniți frecvent sunt remarcate mono și digliceride ale acizilor grași, cunoscute și sub denumirea de E471. Acesta este întâlnit în toate cele 11 produse analizate. Mai mult, peste 18% dintre produsele de panificație conțin carbonat de potasiu (E160a), sorbat de potasiu (E202), propionat de calciu (E282), lecitine (E322) și acid citric (E330).
Produse cu zahăr peste limite
Din fericire, fiecare dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale: cantitatea de glucide: între 46 g și 55 g, iar cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 22 g și 30,4 g / 100 g produs. Organizația Mondială a Sănătății însă recomandă maximum 25 g/zi. În cazul produselor lanțurilor cunoscute de magazine, două dintre acestea au în componența lor o cantitate de zaharuri mai ridicată, de până la 30,4 g.
În ceea ce privește prezentarea altor valori nutriționale, valorile energetice regăsite variază între 352 de kcal și 419. Astfel, sportivii și persoanele cu o dietă echilibrată pot alege variantele mai slab calorice pentru a se bucura de o masă cât mai copioasă. Mai mult, valoarea grăsimilor variază între 12 și 22 g, iar acizii grași saturați între 4,6 și 10 g. Cât despre cantitatea de proteine, acestea oscilează între 5,1 și 8 g, ia cea de fibre între 1,6 și 3,5 g. Mai mult, potrivit studiului realizat de InfoCons, cantitatea de sare regăsită în produse variază între 0.1 g și 0.59 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste două milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 g/zi.